Zanim przejdziemy do samego spożywania, wypada trochę przybliżyć co to jest ouzo. To greckie, aromatyczne, mocne alkoholowe napoje o charakterystycznym anyżowym smaku. Powstaje poprzez destylację roztworu alkoholu z dodatkiem ziół i przypraw, wśród których króluje anyż. Głównie pijane jest w Grecji, gdzie jest symbolem narodowym i częścią ich kultury.
Z tego wpisu dowiesz się:
- Co to jest ouzo i jakie są jego charakterystyczne cechy
- Jakie przekąski są sprawdzonymi dodatkami do ouzo
- Poznasz przepisy na ciekawe drinki z ouzo
Spis treści:
Co pasuje do Ouzo?
Ouzo najlepiej smakuje podane w tradycyjny sposób – schłodzone, rozcieńczone zimną wodą, co powoduje, że przyjmuje mętny, biały kolor. Serwowane jest również z kostkami lodu. Owoce morza, a przede wszystkim ostrygi, to jedna z najczęstszych i najbardziej ulubionych przekąsek do ouzo. Świeże owoce morza, przekąski, ale również sałatki, mięsa czy ser są wspaniałym dopełnieniem tego trunku.
Tradycje związane z piciem Ouzo
W Grecji ouzo pije się głównie na początek – jako aperitif, często w formie ouzerie – specjalnego spożycia ouzo z przekąskami. Pija się go powoli, delektując się smakiem, nigdy na raz.
Przepisy na drinki z Ouzo
Okazuje się jednak, że ouzo nie tylko świetnie smakuje solo, ale również w formie różnego rodzaju drinków. Poniżej przedstawiamy kilka ciekawych propozycji:
Ouzo Lemonade: Wymieszaj sok z jednej cytryny, łyżeczkę cukru, 50ml ouzo i dodaj trochę wody gazowanej. Całość należy dobrze wstrząsnąć z lodem i podawać z plasterkiem cytryny.
Greek Mule: To mix na bazie ouzo, żeby poczuć grecką bryzę gdziekolwiek jesteś. Do shakera wrzuć kostki lodu, dodaj 60ml ouzo, sok z połowy limonki i łyżeczkę syropu cukrowego. Dobrze wstrząśnij i przecedź do szklanki pełnej lodu. Uzupełnij szkło piwem imbirowym i udekoruj plasterkiem limonki.
Ouzotini: Klasyczne połączenie pod greckie nastroje. W shakerze z lodem wymieszaj 60ml ouzo, 20ml wytrawnego wina białego i 1 łyżeczkę soku z cytryny. Wstrząśnij mocno i przecedź do schłodzonego kieliszka do wina.
Ouzo Sunrise: Kto by pomyślał, że popularny drink z tekilą możemy zrobić także z ouzo? Do shakera wrzuć kilka kostek lodu, dodaj 60ml ouzo, 120ml soku pomarańczowego i 20ml grenadyny. Dobrze wstrząśnij i przecedź do szklanki pełnej lodu i podawaj z plasterkiem pomarańczy.
Ouzo Mojito: W szklance delikatnie zgnieć kilka liści mięty z sokiem z jednej połówki limonki i łyżeczką cukru. Wrzuć kostki lodu, dodaj 50 ml ouzo i uzupełnij wodą gazowaną. Całość delikatnie mieszamy, dekorujemy liściem mięty i plasterkiem cytryny.
Ouzo Fizz: Wszystko zaczynamy od shakera, do którego wrzucamy kostki lodu, a następnie dodajemy 50 ml ouzo, 25 ml soku z cytryny i łyżeczkę cukru trzcinowego. Wszystko dokładnie mieszamy. Następnie przelewamy zawartość do szklanki, uzupełniamy szklankę wodą gazowaną i dekorujemy plasterkiem cytryny. To lekkie i orzeźwiające połączenie, idealne na letnie dni.
Pamiętaj, że w przypadku ouzo ważna jest jakość – dobry grecki alkohol to podstawa dobrej kompozycji smakowej. Zawsze dekoruj drinki, dodadzą one finisz i podkreślą greckie pochodzenie alkoholu.