dieta ketogeniczna
Zdrowie

Dieta ketogeniczna — co to jest i kiedy warto ją stosować?

Dieta ketogeniczna cieszy się coraz większą popularnością. Chętnie wybierana jest nie tylko przez osoby, które chcą stracić na wadze, ale także i przez te cierpiące na wiele schorzeń – ma ona ograniczać ich objawy i łagodzić je. Z czego wynikają takie właściwości diety ketogenicznej i kto może ją bezpiecznie stosować?

Kluczowe punkty tego artykułu:

  • Dieta ketogeniczna opiera się na spożywaniu dużej ilości zdrowych tłuszczów i eliminowaniu węglowodanów,
  • Dieta ta może być skutecznym sposobem na szybkie zrzucenie zbędnych kilogramów,
  • Dieta ketogeniczna może być stosowana jako wsparcie leczenia schorzeń neurologicznych, takich jak padaczka, oraz insulinooporności i chorób układu krążenia.

Jedz tłuszcz, żeby spalać tłuszcz

Dieta ketogeniczna jest w ostatnim czasie jednym z popularniejszych modeli żywienia. Jej filozofia opiera się na tym, że podstawowym składnikiem odżywczym są zdrowe tłuszcze. Spożywa się ich znaczną ilość, eliminując praktycznie do zera węglowodany. To założenie sprawia, że dieta keto doczekała się wielu przeciwników, którzy ostrzegają, że może ona być niebezpieczna dla organizmu. Dietetycy i lekarze podkreślają jednak, że prowadzona pod kontrolą, a także zgodnie z zasadami może przynieść pozytywne skutki. Ważne jednak, aby jej jadłospis był dobrze zbilansowany. To, dlatego najlepiej skorzystać z cateringu dietetycznego na https://fit-catering.pl/, gdzie do wyboru jest dieta keto. Jej zaletą jest fakt, że każde menu układane jest przez dietetyka z doświadczeniem. Dzięki temu przygotowane posiłki są odpowiednio zbilansowane i dostarczają odpowiednią ilość składników odżywczych. Dzięki temu realizowanie diety ketogenicznej nie nadwyręża zdrowia, a jednocześnie pozwala cieszyć się efektami takimi jak przyspieszenie spalania tłuszczu.

Dieta ketogeniczna – dla kogo jest ten jadłospis?

Fit Catering dietę keto dedykuje przede wszystkim osobom chcącym zrzucić zbędne kilogramy. Jadłospis ten pozwoli na szybkie, a zarazem bezpieczne zrzucenie zbędnych kilogramów. Ten plan żywienia sprawdzi się również jako wsparcie leczenia schorzeń neurologicznych takich jak padaczka, szczególnie padaczka lekooporna u dzieci, zespół Retta, Dravet, Dosse, stwardnienie guzowate. Oprócz tego zalecana jest ona również przy insulinooporności. Warto jednak zapamiętać, że połączenie diety ketogenicznej z leczeniem zawsze powinno być skonsultowane z lekarzem.

Co się je na diecie ketogenicznej?

Przez wiele lat dieta keto była kojarzona z ubogim i mało zróżnicowanym jadłospisem. Menu Fit Catering zaprzecza jednak tej teorii i pokazuje, że na diecie keto można jeść ciekawie i smacznie. Ważne jest jednak, aby wyeliminować konkretne produkty, a także zachować odpowiednie porcje tłuszczów, węglowodanów i białek. W jadłospisie ketogenicznym znaleźć powinny się przede wszystkim produkty o dużej zawartości tłuszczów, a jednocześnie jak najmniej przetworzone. Dania opierają się na tłuszczach nasyconych, w które bogate jest np. masło, olej kokosowy, oraz tłuszczach nienasyconych, które odnaleźć można w orzechach, awokado oraz olejach. Dieta keto chętnie sięga również po tłuste ryby oraz białko pochodzące z mięsa. Węglowodany posiłki keto dostarczają w postaci owoców i warzyw, jednak zalecane jest sięganie po te zawierające jak najmniejszą ilość cukrów.

Podsumowując, produkty, które można spożywać na diecie ketogenicznej to:

  • mięso — wołowina, wieprzowina, dziczyzna, drób, jagnięcina. Mięso powinno pochodzić od zaufanych dostawców lub z hodowli ekologicznych;
  • ryby i owoce morza — makrela, łosoś, sardynki i wszystkie owoce morza;
  • jaja — powinny pochodzić od sprawdzonego dostawcy lub chowu ekologicznego;
  • naturalne tłuszcze — masło, oliwa z oliwek, olej kokosowy;
  • warzywa — szpinak, brokuły, kalafior, jarmuż, szparagi, bakłażan, oliwki, cukinia, sałata, ogórek, pieczarki, awokado, kapusta, brukselka;
  • nabiał — pełnotłuste mleko, śmietana, jogurt;
  • orzechy;
  • napoje — woda niegazowana, herbata czarna lub zielona (bez cukru), bulion, mleko kokosowe lub migdałowe;
  • przyprawy (w rozsądnych ilościach) – bazylia, kolendra, oregano, cynamon, kumin, chili, natka pietruszki, tymianek, rozmaryn.
Oceń ten post

Jeden komentarz

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*