Piwo domowe dla początkujących

Warzyłeś kiedyś piwo domowe? Jeśli masz trochę wolnego czasu warto spróbować, chociażby dla samej frajdy. Uwarzenie domowego piwa nie jest tak skomplikowane jak się wydaje, należy jednak przestrzegać kilku zasad.

Jaki sprzęt będzie potrzebny do uwarzenia złotego trunku?

  • 20 litrowy garnek
  • termometr (do 100 stopni)
  • wiaderko
  • mniejsze wiaderko z otworami w dnie, służące jako sitko
  • duże wiadro z kranem lub fermentor z rurką fermentacyjną i kranikiem
  • butelki z ciemnego szkła
  • kapslownica i kapsle
  • wężyk
  • pirosiarczyn potasu
  • areometr
  • mieszadło

Składniki niezbędne do wykonania domowego piwa:

  • chmiel
  • słód ześrutowany, czyli wykiełkowane ziarno zbóż (przeważnie jęczmień), w procesie zacierania, wydobędzie się z niego cukier, który zostanie przefermentowany i przetworzony przez drożdże na alkohol etylowy
  • drożdże piwne

(gotowe zestawy można znaleźć w supermarkecie – na początek dobrze przetestować zestaw typu „pale ale”, jest to angielskie piwo jęczmienne, smaczne i proste do wykonania)

Zacieramy

  • Zacieramy słód, czyli wsypujemy słód do garnka i zalewamy wodą o temperaturze 40 stopni w stosunku 1 do 3-4.
  • Taką mieszankę podgrzewamy do 62 stopni i utrzymujemy przez 30 minut (pilnujemy temperatury mierząc ją termometrem) – w tym momencie następuje zacieranie słodu.
  • Po pół godzinie temperaturę podnosimy do 71 stopni i znów utrzymujemy ją przez 30 minut.
  • Po pół godzinie temperaturę podnosimy do 78 stopni i utrzymujemy ją już tylko przez 10 minut.
  • Zatrzymujemy działanie schładzając całość – na tym etapie zacieranie jest zakończone – cukry złożone zostały rozbite na cukry proste i wyekstrahowane do wody.

Filtrujemy i wysładzamy

  • Oddzielamy wcześniej wygotowany syrop od młóta (młóto to części stałe słodu, które nie przeszły do wody) -mniejsze wiaderko, to z otworami w dnie wkładamy do większego wiaderko z kranikiem.
  • Wlewamy do mniejszego wiaderka cały zacier.
  • Po kilku minutach odkręcamy kranik i odsączoną brzeczkę odlewamy do garnka.
  • Odcedzone młóto zalewamy delikatnie gorącą wodą i wypłukujemy resztki cukru.

Warzymy

Podgrzewamy brzeczkę do wrzenia i gotujemy około godziny. Na początku warzenia dodajemy porcję chmielu (dla uzyskania smaku goryczki). Na 10 minut przed końcem gotowania dodajemy 2 porcję chmielu (dla chmielowego aromatu). Brzeczkę szybko schładzamy intensywnie mieszając (chłodnicą spiralną wstawioną do garnka lub wstawiając garnek do zimnej wody). Szczelnie zamknięty fermentor z przelaną do niego brzeczką można chłodzić całą noc na balkonie.

Fermentujemy

  • Zanim przelejemy brzeczkę do fermentora musimy go oczywiście zdezynfekować. Po całkowitym wystudzeniu brzeczki możemy dodać suche rozdrobnione drożdże.
  • Po tygodniu fermentacji otrzymujemy zielone piwo, które można przelać do butelek, butelki muszą być czyste i zdezynfekowane.
  • Do każdej butelki dodajemy 2-5 gram cukru, wlewamy piwo i kapslujemy.
  • Piwo nalewamy do 2 cm od krawędzi szyjki.

Najprzyjemniejszy etap – spożywanie : )

Piwa możemy skosztować już po 2 tygodniach, jednak aby nabrało prawdziwego smaku powinniśmy je pozostawić w butelkach na około 2 miesiace. Przygotowane samodzielnie piwo może postać w piwnicy nawet rok. Kosztowało trochę pracy, więc otwórzmy je na naprawdę wyjątkową okazję : )

One thought on “Piwo domowe dla początkujących

Comments are closed.